sábado, 31 de octubre de 2009

Opinió a El Triangle: Sequera pel dret a l'aigua a Palestina

L’aigua és vida, sense ella no podem viure, ni nosaltres, ni els animals, ni les plantes. Fatima al-Nawajah, habitant de Susya, un poble palestí al sud d’Hebró, ho té clar. A Susya però, l’exèrcit israelià va destruir la majoria de cisternes en que els habitants del poble recollien l’aigua de pluja entre el 1999 i el 2001. La destrucció de cisternes per recollir aigua de pluja, pous, panells solars, coves, cases... ha estat contínua. Segons l’explicació oficial, els palestins no tenien permisos de construcció, però el fet és que les autoritats israelianes es neguen sistemàticament a donar-los.

Israel s’ha apropiat de grans extensions de les terres palestines amb abundant aigua que ocupa i a les que prohibeix l’accés als palestins. A alguns pobles palestins els camperols no poden cultivar la terra, ni tan sols pel seu consum personal o pel farratge dels animals, i s’han vist obligats a reduir la mida dels seus ramats. Mentre Israel consumeix més del 80 per cent de l’aqüífer de la muntanya i consumeix 300 litres al dia per persona, el consum diari d’aigua palestí amb prou feies arriba als 70 litres. Els 450.000 colons tenen tanta o més aigua que els 2,3 milions de persones que formen la població palestina.

Qualsevol pot signar aquí per exigir a Israel que respecti el dret a l’aigua de la població palestina. Perquè l’aigua és una necessitat bàsica i un dret, però per molts palestins, fins i tot aconseguir petites quantitats d’aigua de mala qualitat per subsistir, s’ha convertit en un luxe que amb prou forces poden permetre’s.
Cèlia Ramon Wyser. 
Responsable de comunicació d’Amnistia Internacional Catalunya.
31/10/2009 a El Triangle

No hay comentarios:

Entradas recientes