miércoles, 2 de diciembre de 2009

Opinió a El Triangle: Prou persecució dels activistes sahrauís al Marroc

Visitar el camp de refugiats sahrauí de Tindouf o publicar articles sobre el rei del Marroc és perillós; el govern va arrestar set activistes per una visita al campament el passat octubre, i des de novembre el periodista Idriss Chahtane roman empresonat. Aminatou Haidar és la darrera defensora de drets humans arrestada i la solució encara ha d’arribar.

Des que a mitjans de novembre el govern marroquí va expulsar-la del país per indicar a la targeta de desembarcament que el seu domicili es trobava al Sàhara Occidental, Haidar espera a Espanya sense passaport ni documents d’identitat. Va ser interrogada per quinze agents i pressionada de diverses maneres perquè renunciés a les seves creences polítiques, però en veure que el xantatge no funcionava, la van pujar a un vol. Aminatou Haidar “viu” a l’aeroport de Lanzarote i porta des del primer dia en vaga de fam i el seu estat de salut és cada cop més preocupant.

El govern espanyol es nega a deixar-la per no tenir els documents necessaris per agafar un vol internacional, malgrat que el Reglament d’Estrangeria permet la sortida del país sense aquests papers. Caldrà veure si les negociacions i ofertes iniciades pel ministeri d’afers exteriors són les adequades i permeten el retorn de Haidar a casa seva tal com ella demana. Mentrestant, Amnistia Internacional et convida a signar a la seva web per seguir demanant a les autoritats marroquines que respectin els drets dels activistes de drets humans sahrauís. Potser en aquest cas també aconseguirem fer justícia.

Cèlia Ramon Wyser amb Ginebra García, voluntària.
Responsables de comunicació d’Amnistia Internacional Catalunya.
02/12/2009 a El Triangle

No hay comentarios:

Entradas recientes